Wateroverlast in de tuin? Hier enkele tips
In ons kikkerlandje kan het nog wel eens lekker hard regenen. Na periodes van droogte hebben we ook vaak met hevige regenbuien te maken en kunnen we wateroverlast krijgen in onder andere onze tuin. Er zijn mogelijkheden zoals hydrorock of hydroblob om de tuin zo aan te passen dat je de overlast kan verminderen. We gaan een paar punten benoemen die je wellicht kunt gebruiken.
Hoe meer planten je in je tuin hebt, hoe minder last je van wateroverlast zal hebben. Het riool wordt ontzien en je zal minder plassen in de tuin hebben. Een goede verhouding vinden tussen het terras en de borders is belangrijk. Als je zo’n 60% groen in je tuin hebt en 40% bestrating dan zit je goed. Ook bomen nemen veel water op. Het is dus ook een goed idee om een mooie boom in je tuin te plaatsen als je daar tenminste van houdt.
Regenton of vijver
Een regenton aansluiten op de regenpijp is ook een goed idee als je dat mooi vindt staan. Nu komt er veel water in het riool terecht maar met een regenton vang je dit mooi op. Op deze manier kan je honderden liters water besparen op jaarbasis. Heb je een vijver dan kan je het teveel aan water uit de regenton daarnaar laten aflopen. Een vijver in je tuin zorgt ook direct voor extra opvang van regenwater. Maak je een natuurlijke vijver dan zakt het water langzaam weg in de grond en ben je het ook kwijt.
Tuin opnieuw betegelen
Zijn de tuintegels erg verzakt dan kan je overwegen ze opnieuw te leggen. Het is wel even een klus natuurlijk maar deze drainage voor elke type tuin is een goede optie. Als je bredere voegen tussen de tegels laat dan kan het water ook makkelijk de grond in zakken als het regent. Ben je bang dat je dan last krijgt van veel onkruid: er is voegsel wat wel water doorlaat maar onkruid geen kans geeft om zich in de voegen te nestelen.
Nog een paar tips:
Kijk of de tuin in de goede richting afloopt. Je ziet soms dat een tuin niet goed is aangelegd en de tuin schuin afloopt richting het huis. Laat je de tuin bijvoorbeeld aflopen richting de borders dan kan het daar weglopen. Door een pad niet te betegelen maar te kiezen voor ander materiaal zoals schors, schelpen of andere materialen is het pad meer waterproof. Ook kan je kiezen voor stapstenen met bijvoorbeeld een grindafscheiding ertussen.
Ook afvoergoten in de vloer van de tuin kunnen een mooie oplossing zijn. Het water wordt dan afgevoerd naar ondergrondse absorptieblokken die het water vasthouden en in droge tijden het weer aan de tuin afgeven. Zo sla je twee vliegen in een klap. Als laatste kan je kiezen voor verhoogde borders. Is je tuin veel te nat voor de planten die je in de tuin hebt staan dan kan dit een goede optie zijn. De planten groeien op die manier vele malen beter. Een ander alternatief is hydroblob.